✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

Fjerplukning høns

Fjerplukning hos høns er desværre ikke unormalt at opleve. Når høns piller sig, kan deres sundhed blive ringere. Der er dog nogle ting du kan gøre for at undgå fjerplukning. 

Hvorfor plukker høns sig?

Der kan være forskellige årsager til, at høns plukker sig selv og hinanden. Her er de mest almindelige årsager: 

Mangel på protein

Sørg for at dine høns får protein nok. Æglægningspiller indeholder alle de nærigsstoffer en høne har brug for. Så hvis du fodrer med andre foderemner, så skær ned på dem i en periode, så hønsene spiser flere æglægningspiller. Så er du sikker på, at de i hvertfald får proteiner nok.

Utøj

Hvis hønsene er angrebet af utøj som f.eks. hønselopper eller blodmider, vil det tit resulterer i fjerplukning. Undersøg derfor dine høns for utøj regelmæssigt og start behandling, hvis du konstaterer utøj i hønsenes fjer og dun.

LÆS OGSÅ: Behandling af blodmider

Kedsomhed

Hvis høns keder sig, kan de have tendens til at starte fjerplukning. Sørg derfor for god plads til dine høns. Etabler nogle aktiviteter i hønsegården. Det gøres f.eks. ved at hænge fødeemner op i snore, som hønsene kan stå og hakke i. Det kan være stubbe som hønsene kan finde insekter i og hoppe op på. Hæng grene op som hønsene kan kravle rundt på. Smid græs og f.eks. mælkebøtteblade ind i hønsegården, så de kan gå og æde grønt.

Undgå Fjerplukning hos høns

Hvis hønsene har for lidt plads og keder sig, så kan det resulterer i, at de plukker fjer af sig selv og hinanden. Derfor er det godt at tilbyde hønsene god plads, hvor de kan bruge deres vågne timer på at være aktive. De undersøger alt og leder efter føde. Hvis først høns begynder at få den uvane, kan det være svært at stoppe. Høns som er pillet, er mere sårbare for andre sygdomme og vil lægge færre æg.

Hvis du opdager at det er en enkelt høne, der plukker fjer af de andre, er det en god ide at fjerne den fra flokken en lille uges tid. Prøv derefter at sætte den ind igen og se om den er stoppet med det.

Sørg for at hønsene får proteiner nok. Det er nemmest ved at fodre med æglægningsfoder. Tjek dine dyr for utøj.

Hvor plukker hønsene fjer af

Når høns piller sig, er det typisk omkring numsen. Det kan også være ved hals at de plukker fjer af.  Høns kan blive helt bare bagi, og det er ikke kønt at se på. Desuden kan høns, som er pillet helt bare, have svært ved at holde varmen om vinteren, og man bør aflive høns der er ikke har fjer og dun til at beskytte mod kulde, når det er vinter. 

Hvis du søger svar på andre hønsespørgsmål så besøg høns.dk

Fjerplukning høns
Her et eksempel på en høne som har været udsat for fjerplukning.
Høns piller sig