✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

Hønsenes historie

Måske har du stillet dig selv spørgsmålet: “Hvor kommer høns fra”. Høns er idag det husdyr der findes flest af i verden. Hønsenes historie sammen med mennesker startede for 6-8000 år siden, hvor vi begyndte at tæmme de vilde høns og bringe dem ind i husholdningen. Inden da havde man samlet æg og fanget høns i den vilde natur hvor man nu kom frem, men da menneskenes nomadeliv blev omdannet til mere fastboende leveformer som små landsbyer, blev det attraktivt at holde husdyr tæt på boligen.

Hønsenes historie startede på den anden side af jorden. Forskere mener, at vores høns idag stammer fra vilde junglehøns – en tropisk hønsefugl, som oprindelig fandtes i Sydøstasien. Høns har en fantastisk evne til at tilpasse sig forskellige klimatiske forhold, og er forklaringen på, hvorfor høns idag er så udbredte overalt i verden. Hønsene kunne flyve, for det var deres måde at flygte fra rovdyr på.

Høns i Danmark

Man mener at de første tamhøns kom til Danmark for ca. 2000 år siden, og racen minder en del om den Danske Landhøne. Hønsene gik frit omkring boligerne, og man fodrede typisk ikke sine høns. De klarede sig selv, og fandt selv føden i form af grønt, plantefrø og smådyr. Hvis de var heldige, så fandt de lidt spildt korn.

Høns blev mere og mere populære da det var nøjsomme husdyr, der med ret beskeden pasning gav et godt afkast. Selv fattige folk med meget lidt jord kunne holde høns og konerne kunne sælge æggene på markeder. Desuden leverede tamhønsene vigtig gødning til de selvforsynende husmandssteders køkkenhaver.

Her mange år efter er høns stadig populære husdyr. Vi ønsker i stigende grad en bæredygtig husholdning, og her kan høns virkelig gøre en forskel. I selv de mindste haver kan høns have et pragfuldt liv, og vi kan få omdannet vores køkkenaffald til dejlige friske æg og velsmagende kød. Jo – høns er kommet for at blive…

Der findes idag omkring 200 forskellige hønseracer – nogle er gode æglæggere, andre kødhøns og nogle racer egner sig udelukkende som prydhøns.

Hønsenes historie

LÆS OGSÅ: Foder til høns

Besøg også vores Hønseby med udstilling og salg af høns og hønsehuse