✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

Blodmider høns

Blodmider på høns skal behandles. Hvis det kløer på dig når du har været ude i hønsehuset for at hente æg, så er det muligt at dit hønsehold er angrebet af blodmider. Du skal dog ikke fortvivle, for vi beskriver her hvordan du kommer af med de små irriterende dyr.

Blodmider suger blod fra hønsene og en høne kan føle stærkt ubehag. De stopper med at lægge æg og piller sig. Hønsene virker uoplagte og er ikke så aktive. Ved kraftige angreb kan de faktisk dø af blodmide angreb. Så det er vigtigt at sætte ind så hurtigt som muligt.

Symptomer på blodmider på høns

Det klør når du har været inde i hønsehuset
Dine høns går ikke ind i hønsehuset men sover ude
Der er røde prikker på æggeskallerne
Nedsat ægproduktion
Hønsene piller sig

Hvad er blodmider

Blodmider er en parasit der suger blod fra sin vært – typisk om natten. Den har 8 ben og spreder sig, hvis man ikke griber ind i tide. Den søger værtskab hos alt fjerkræ, men høns er et let offer fordi de jo sover samme sted hver nat. Blodmider kan ikke leve af menneskeblod, men kan godt bide sig fast på mennesker. De kan være svære at opdage blodmider på høns, da de er under 1 mm store.

Hvor holder blodmiderne til ?

I naturen bor de i træer i sprækker og venter på, at en fugl sætter sig. De kan faktisk leve uden føde (blod) i op til 8 måneder.
I hønsehuset holder de typisk til i sprækker og samlinger – under siddepindene og i redekassen. Hunnen ligger ca. 10 æg af gangen og det er bestemt ikke den slags æg man ønsker sig i hønsehuset. En blodmide lever i ca. 14 dage alt efter vejrtemperatur.

Når temperaturen falder til under 10 grader kan de ikke formere sig og problemet er derfor størst om sommeren.

Start behandling så hurtig som muligt

Så snart du opdager at der er blodmider på høns skal du gå igang med at bekæmpe dem. Vi anbefaler at du lukker hønsene ud og lukker huset af. Derefter rengøre du huset så omhyggeligt som muligt. Støvsugning tilsidst er også en god måde at få så mange blodmider og æg væk på. Spray derefter med stald chok eller fluespray i alle samlinger og sprækker i hønsehuset – under siddepinde og redekasser. Luk derefter hønsehuset af og lad det stå nogle timer. Luft derefter ud.

Bland staldren i strøelsen i hønsehuset – bedst egnet til spåner – ca. 1 håndfuld pr. m2 

Kast pulver på vægge og loft i huset.

Ved stærke angreb kan du også pudre hønsene med staldren – specielt under vingerne.

Bland staldren i deres støvbad – så får de automatisk pulveret ind i fjerdragten.

Indenfor en uge anbefaler vi at gentage behandlingen.

Blodmider på høns er virkelig irriterende men følger du ovenstående råd, forsvinder problemet igen.

Se flere svar på spørgsmål om hønsehold på høns.dk

 

Blodmider høns

Køb behandlingsmidler mod blodmider