✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

Skruk høne

En gang imellem vil du opleve en skruk høne i din besætning. Det er helt normalt at en høne bliver skruk fordi den selvfølgelig vil reproducere sig. Hvis de ikke gjorde det, ville hønsene uddø. Så det er kun et sundhedtegn, når dine høns bliver skruk.

Adfærd

Når en høne er skruk skifter hun adfærd. Hun vil konstant ligge på reden og puste sig op. Når du nærmer dig hende, vil hun måske hakke ud efter dig. Det gør hun blot for at passe på æggene. Hun vil gøre det samme overfor de høns hun bor sammen med. Hvis er ikke er mad og vand i huset vil hun skynde sig ud i gården og spise og drikke kortvarigt – og så søge ind på reden igen.

Hvor længe er en høne skruk

Det er typisk om foråret at høns bliver skruk. Så ligger hele sommeren foran, hvor kyllinger kan vokse sig stærke og sunde. En høne ligger på æg i 21 dage. Det er så lang tid det tager at ruge kyllinger ud. Hun bliver typisk liggende på reden i længere tid, hvis der ikke kommer kyllinger ud. Denne adfærd kan vare op til 2 måneder. En høne kan godt blive skruk flere gange i løbet af en sæson.

Hønen lægger ikke æg så længe hun er skruk

Når hønen har samlet æg nok sammen og begynder at ruge, så vil hun typisk stoppe med at lægge æg i den periode. Hun spiser ikke så meget og bruger alt hendes energi på rugningen, og har derfor ikke “overskud” til at lægge nye æg. Det er helt normalt. 

En skruk høne kan blive afkræftet

En høne ligger på æg i 21 dage. Det er så lang tid det tager at ruge kyllinger ud. Hun bliver typisk liggende på reden i længere tid – op til 2 måneder, hvis der ikke kommer kyllinger ud. Når hun er skruk vil hun bruge alt hendes energi på at passe på sine æg. Hun skifter adfærd til at blive mere nervøs og tit også aggressiv overfor sine omgivelser. Det er helt naturligt men det koster meget energi. Derfor bliver de også afkræftet over tid, så det er godt at støtte hende lidt. Hendes kam tørrer ind og noget af farven. Hun taber sig i vægt. Men når hønen er færdig med sen skrukke periode, normaliseres det hele igen.

Pasning af en høne skruk

Det kan være en hård periode for hønen når hun er skruk. Hun vil være 100 % fokuseret på at holde æggene varme og beskytte dem, og det betyder at hun ikke vil fjerne sig fra reden ret længe af gangen. Derfor vil hønen i den periode ikke spise ret meget mad. Det er derfor en god ide at sætte noget foder og vand helt tæt på hvor hun ligger, så hun nærmest kan æde mens hun ruger.

Hønen får kyllinger

Hvis æggene hun ruger på er befrugtet, så vil de som sagt klække efter 21 dage. Hun holder æggene varme med hendes kropstemperatur på 37,5 grader. Hønens instinkt fortæller hende, hvordan hun skal passe de små. Det er en god ide at sørge for, at de andre høns ikke kan komme i nærheden af kyllingerne, da de i værste fald kan finde på at hakke dem ihjel.

Afgræns derfor et område omkring reden, hvor mor og kyllinger kan være i fred. Det er mest sikkert først at lade kyllingerne gå med resten af hønseflokken når de er over 14 uger gamle. Sørg for at placere vand og kyllingefoder et døgn efter udklækningen. De skal bare kunne spise ad libitum. Kyllingefoder skal de have de første 3 uger af deres liv. Derefter går man over til voksefoder. Se videoen længere nede på siden.

Hvis du ikke har en hane til at befrugte æggene er der 2 måder at få kyllinger på. Du kan købe nogle befrugtede æg og bytte ud med dem hun ligger på. Du kan også putte daggamle kyllinger ind under hende, når hun har ruget tæt på 21 dage. Så tror hun at det er hendes egne og vil passe på dem.

Skruk høne

Afskrukning af en høne

Der er nogle måder, hvorpå man kan stoppe en høne i at være skruk. Hvis ikke æggene er befrugtet er der ingen grund til, at hun bruger energi på at ruge på dem. Fjern æggene hurtigt efter de er blevet lagt. Fjern også de andre høners æg i huset da hun ellers vil ruge på dem. Reducer redekasse materialet og brug evt. kun spåner i en periode. Sæt hønen ned i hønsegården om dagen og luk huset af for hende. Det kan sagtens tage nogle dage før hun opgiver ideen. Du kan også spærre redekassen af for hende. Hønen vil begynde at spise mere og tage på i vægt igen, og efter ca. en måned vil hun starte æglægningen.

De høns som på rugerierne er optimeret til at lægge mange æg, bliver ikke ret tit skrukke. Man avler den egenskab ud af hønen, så de ikke tager lange pauser for ægproduktionen. 

Hvis du søger svar på andre hønsespørgsmål så besøg høns.dk

Skruk høne

Køb redekasser til høns

I videoen her kan du se og høre om en høne, som har fået kyllinger. Her fortæller jeg om hvad man skal gøre for at passe en skruk høne. Se de søde kyllinger, som hønemor passer så fint. 

Afspil video om Skruk høne
Skruk høne