✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

FAQ Høns

FAQ høns – Jeg har samlet en række svar på de mest stillede spørgsmål nedenfor.

FAQ høns - Her er svar på nogle af de mest almindelige hønsespørgsmål

Hvor meget tid tager det at passe høns ?

Den daglige pasning af høns kan klares på 2 min. – De skal have mad og frisk vand og æggene skal indsamles. Bruger man foder og vandautomater kan høns faktisk sagtens klare sig en del dage uden pasning. Hvis dit hønseanlæg er rævesikret, så kan du sagtens rejse på ferie en uges tid, blåt hønsene har tilgang til mad og vand.  En gang imellem skal man muge lidt ud og give dem friske træspåner i hønsehuset.  

Skal man have en hane ?

Nej, det er på ingen måde nødvendigt med en hane. Der kommer ikke færre æg af, at du ikke har en hane.  Faktisk kan en hanes evige parringstilnærmelser stresse hønerne så meget, at de lægger færre æg. Hvis du vil prøve at lade en høne få kyllinger, kan du bare købe befrugtede æg hos mig, og lade en af dine høner ruge dem ud.

Kan man blande racer ?

Man kan godt blande forskellige hønseracer. Der er dog nogle råd, som er gode at følge. Bland racer som har nogenlunde samme temperament, alder og størrelse.

LÆS OGSÅ: Sætte høns sammen

Hvor gammel er en høne når den begynder at lægge æg ?

Der er lidt forskel på, hvornår de forskellige hønseracer begynder æglægning. Generelt er høns ca. 24 uger – dvs. 7 måneder gamle. Dog er nogle hurtigere f.eks. Isa Brown / Isa Warren – som allerede kan begynde æglægning som 18 ugers.

Hvordan får jeg mine høns til at lægge æg ?

Der er flere ting som du kan gøre for, at dine høns bliver optimale æglæggere. Det er vigtigt at hønsene har plads nok, så de ikke bliver stresset. En stresset høne ligger ikke æg, så sørg for, at dine høns har god plads i gården, og ikke mindst har god plads på siddepinden om natten. Hold øje med at din hønseflok er harmonisk – og fjern evt. de høns som skaber stress.

Det er vigtigt for æglægningen, at hønsene aldrig løber tør for foder og vand. Det påvirker øjeblikkeligt æglægningen. Æglægningsfoder er absolut at anbefale, hvis du vil have et optimalt antal æg. I de mørke måneder er det en god idé at have en lyskilde i hønsehuset – for at øge hønsenes produktivitet.

Hvad med høns om vinteren ?

Høns kan sammenlignes med eksempelvis fasaner og vilde fugle i naturen. De tåler nemt den danske vinter. Husk på at de har “dyne” på hele året (fjer og dun). Den eneste forskel på at holde høns om vinteren er, at man skal sørge for, at de har tilgang til frostfrit vand ca. 2 gange dagligt.

LÆS OGSÅ: Høns om vinteren

Hvad må høns ikke spise ?

Høns er alt ædende og de er både vegetabilske og animalske spisere – dvs. at de også spiser kød. I rå kartoffelskræller er der noget stivelse i som ikke er så godt for hønsene – så udgå at give dem rå kartoffelskræller. Stærk mad som chili er også en god idé at undgå. 

Hvor gamle bliver høns ?

En høne bliver i gennemsnit 5 – 7 år. Man har eksempler på høns som er blevet op til 20 år gamle, men det er naturligvis sjældent.

Hvor meget kan en høne veje ?

Den tungeste høne man har kendskab til vejede 10,5 kg.

Hvor stort er verdens største hønseæg ?

Det største hønseæg der er lagt vejede 340 g – målte 23 cm i diameter og indeholdte 5 æggeblommer. Du kan læse mere om æg på vores anden side – Hønsebyen.dk

Hvornår vil et befrugtet æg udvikle sig til et kylling ?


Når et æg opnår en temperatur på 30 grader, så begynder det at udvikle sig. Befrugtede æg som ikke påvirkes af varme, vil ikke udvikle sig, og kan spises som alle ikke-befrugtede æg.

Hvorfor er det svært at pille et friskt æg ?

Hvis du koger et helt frisklagt æg, kan det være svært at pille. Det skyldes at hviden sidder fast på æggeskallen. Hvis du tilsætter kogevandet 1 tsk. natron, kan du nu nemt pille de helt friske æg.

Hvor mange æg spiser man ?


Vi danskere spiser i gennemsnit 250 æg om året. Nogle af æggene spiser vi i bagværk, mayonnaise osv.  Man skal beregne 1 høne pr. person i hustanden.

Hvad er størrelserne på æg ?

Et ideal æg vejer 63 g. Æg der vejer mindre kaldes small eller medium og æg som vejer mere en 63 g. kaldes large. Æg over 73 g. kaldes XL. Æggeblommen udgør 28 % af æggets samlede vægt.

LÆS OGSÅ: Om æg

Hvorfor piller høns sig

Der kan være en række faktorer som gør, at høns piller sig. Det kan være af kedsomhed, mangel på protein, utøj i fjerdragten eller pladsmangel.

LÆS OGSÅ: Høns piller sig

Der bliver hele tiden tilføjet spørgsmål og svar her på FAQ høns. FAQ høns er en hurtig måde at skabe sig viden om de mest almindelige spørgsmål om høns.

FAQ høns

FAQ Høns - svar på alverdens hønsespørgsmål.