✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

Pasning af høns om vinteren

At holde høns om vinteren er ikke meget anderledes end om sommeren. Som andre fugle, kan høns sagtens klare de frostgrader, som den danske vinter bringer. Det er træk, som hønsene kan have problemer med – ikke kulde. Derfor skal man bare sørge for, at det ikke trækker ind i hønsehuset. Check evt. træk ved at tænde et sterinlys i hønsehuset. Flammen skal stå og brænde roligt.

Høns om vinteren

Man kan desuden ligge lidt mere strøgelse f.eks i form af halm til de fjerkræ, som ikke sover på siddepinde, men tilbringer natten på gulvet.

I dagtimerne vil hønsene søge ud i hønsegården – også i streng frost. Det er dog en god idé at holde et stykke af gården fri for sne og fugt. Så hvis der er mulighed for det, så vil en overdækning over dele af hønsegården være godt. Hønsene skraber i sneen for at finde føde.

Når det er koldt bruger hønsene ekstra energi på at holde varmen, så det hvis man vil være god ved dem, så foder lidt ekstra med f.eks. majs, solsikkefrø, rosiner og brød.

Frostfrit vand

Hønsene skal kunne drikke vand – derfor skal man sørge for, at deres vand ikke hele dagen er frosset. Om vinteren når det fryser, giver jeg mine høns vand om morgenen og om aftenen – men en gang om dagen er også acceptabelt. Jeg fjerner vandautomaterne om vinteren da de jo fryder til – og erstatter dem med små plastikbøtter.

varmeplade til vand høns

En smart  måde at holde vandet frostfrit på er, at købe en lille varmeplade til sin vandautomat. Den har et ret lille strømforbrug, og sørger for frostfrit vand hele vinteren igennem. Varmepladerne findes i forskellige størrelser og bruger mellem 9 og 25 w. Du kan købe dem her på Hønsegården.dk under tilbehør.

Lys om vinteren

I de mørke måneder på året kan det være en god idé at give hønsene et par timers kundstigt lys hver dag. Høns skal mindst have 8 timer i døgnet til at æde i for at kunne nå at indtage en så tilstrækkelig mængde føde, at de er mætte. De bruger nemlig en del energi på at holde varmen. Da der jo er mørkere i hønsehuset end udenfor, kan en lyskilde derfor gøre livet lidt mere behageligt for hønsene. I slutningen af september kan man med fordel tænde time sit lys til at tænde kl. ca. 5 om morgenen lade det brænde et par timer. Hen i december foreslår jeg at lade lyset brænde fra kl. 5 om morgenen og frem til ca. 15.00 – Så kan hønsene efter det elektriske lys slukkes, stadig nå et sætte sig til rette for natten, inden der bliver helt mørkt udenfor.

Æglægning om vinteren

Om vinteren vil mange racehøns typisk lægge færre æg – nogle racer vil helt stoppe æglægningen. Man kan hænge en sparepære op i sit hønsehus, for at forlænge de lyse timer. Høns registrerer nemlig, hvor mange timers lys der er i døgnet, og deres æglægning er direkte påvirket af det. Man sætter en timer på lyset, og indstille den til at tænde fra kl. ca. 5.00 til 8.00 om morgenen fra slutningen af september – indtil det naturligt bliver lyst. I de helt mørke vintermåneder vil det som tidligere nævnt være godt med lys fra kl. 5 – 15.  Men husk – det er ikke nødvendigt og kun en metode til, at få flere æg til husholdningen. Man kan øge ægproduktionen betydeligt om vinteren ved at bidrage med elektisk lys.

Jeg oplever ofte, at når der pludselig ligger et hvidt lag sne udenfor, så begynder nogle af de høns som ellers er stoppet med æglægningen, straks at lægge æg igen. Det hænger sammen med, at sneen lyser op, og påvirker hønsene. Det er da en bonus !

At holde høns om vinteren er som du kan se ikke ret meget anderledes end resten af året.

Pasning af høns om vinteren

Mere om pasning af høns