Kalkben høns
Kalkben hos høns er en fnatmide, der angriber hønsenes ben og tæer. Hvis man opdager kalkben, skal man straks begynde behandling. Det kan nemlig sprede sig og smitte de andre høns i hønsegården, og det ønsker man ikke. Heldigvis er det ikke så tit man oplever kalkben og det er mest på ældre dyr man ser det. Hvis man griber ind tideligt, så er det ikke svært at behandle.
Hvis du er bange for at de andre høns bliver smittet, kan du i en periode tage den høne fra, som er smittet. Når den er færdigbehandlet og rask kan den sættes tilbage til de andre høns.
Symptomer på kalkben hos høns
Kalkben får hønsenes ben til at blive tykke og skællede
Benene hæver.
Benene bliver hvide og det ligner kalk.
Under hårde angreb kan ben og fødder bløde eller væske og der vil komme sår. Hønsene kan have svært ved at gå.
Hvad er kalkben
Kalkben er bitte små mider man ikke kan se med det blotte øje. De borer sig ind under skællene på hønsenes ben. Miderne kommer typisk fra vildtfugle der bærer miden til hønsene.
Hvor holder miderne til ?
Miden lever under overfladen af hønsenes ben. Her formerer de sig. Det kan give ubehag og smerte for hønsene og benene bliver misdannet.
Sådan bekæmper man kalkben
Så snart du opdager at en af dine høns har kalkben så skal benene på hønen smøres ind i et tykt lag vaseline eller mineralolie (madolie). Det lukker for ilttilførelsen til miderne, hvilket vil slå dem ihjel. Det er vigtigt at du smøre et lag på hver dag i en periode, indtil benene er helet op.
Du kan også starte med at dyppe hønens ben i mineralolie og derefter smøre vaseline udenpå. Det giver en dobbeltbehandling som virkelig er effektiv. Det kvæler simpelthen miderne. Mineralolien vil også lindre noget af kløen på hønen. Desuden er det en god ide at rengøre hønsehuset grundigt.
LÆS OGSÅ: Rengøring af hønsehuset
Se flere svar på spørgsmål om hønsehold på høns.dk