✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

✓ Vejledning

✓ Klik & Hent

✓ Vaccinerede høns

Høns i haven

Høns i haven - hyggeligt og nemt

Havehøns - høns i haven

I disse år taler vi meget om selvforsyning og bæredygtig husholdning. I den forbindelse er det fuldstændig oplagt at holde høns i haven. Det vil for de fleste haveejere, være en god idé at anskaffe sig et lille hønshold, som kan bidrage til husholdningen i form af friske æg.

Høns i haven giver miljø 

Som haveejer er det rigtig hyggeligt at opleve, hvordan den lille hønseflok indretter sig i haven – de finder små pletter hvor de solbader / støvbader. De undersøger hver en krog for føde og trimmer såvel ukrudt som græsplænen. Og så kvitterer hønsene i form af dejlige gul blommede æg og kødfulde grydestege.

At sidde en solbeskinnet dag og betragte sine fjerede venner mens de roligt vimser omkring i haven – er medicin for sjælen. Det er super nemt at holde høns. I gamle dage gik hønsene frit omkring på gårdene og spiste hvad de kunne finde. Disse høns havde et dejligt liv.

Det behøver derfor ikke at være en videnskab at holde høns i haven, men man kan sagtens gå meget i dybden med interessen, hvis man ønsker det. Man skal huske, at holder man dem i hønsegårde, så er det vigtigt at man sørger for alt føde, da de jo ikke selv kan finde mad der. Når hønsene går rundt i haven så har de til gengæld perfekte muligheder for at finde føde. Det det vil nedsætte den mængde føde du behøver at bidrage med. En høne i æglægning spiser ca. 130 g foder om dagen.

LÆS OGSÅ: Foder til høns

At hente friske æg i eget hønsehus er ligesom at have sin egen køkkenhave på den måde forstået, at grønsager, æg og kød bare smager bedre, når det er kommet fra baghaven.

Hegn i haven

Når du skal have dine høns gående frit i haven, så er det en god idé med et hegn omkring, så hønsene ikke pludselig synes at der er grønnere inden hos naboen. Er der hæk, så vil et billigt 70 cm trådhegn op af en hækken som regel være rigeligt og hvis du vælger hegn med et grønt overtræk, så vil det hurtig forsvinde i hækken.

LÆS OGSÅ: Alt om hønsegårde 

Føde i haven

En have bugner af føde for høns. Alene græsplænen udgør et fantastisk spisekammer for vores fjerkræ. Det fintløvede græs er fantastisk grøntfoder og indeholder nyttige vitaminer og mineraler. Høns spiser ikke kun vegetabilsk føde, men søger også animalsk føde som insekter, orme, snegle, larver og andre små dyr. Dem er der masser af i vores haver. Hønsene bruger timer på at søge og lede efter disse næringsholdige fødeemner. Nedfaldsfrugt som f.eks. bær og æbler kaster havehønsene sig også over.

Naboerne

Der findes faktisk mange eksempler på, hvordan høns i haven kan give et endnu bedre naboskab. Jeg selv oplevede i en af de villahaver jeg har haft, at naboskabet blev endnu bedre, da jeg etablerede et lille hønsehold i baghaven. Naboen synes det var super hyggeligt og de smed tit overskydende madrester, haveaffald og lignenede ind til mine høns.

En gang imellem stak jeg dem en bakke æg over hækken, og det gjorde stor lykke. Det kan give et fællesskab og jeg ved også, at nogle naboer deler en hønsegård. Står hønsehuset tæt på naboer, så skal man selvfølgelig sørge for, at holde rent så lugtgener undgåes. Desuden skal man sørge for, at der ikke ligger overskydende foder rundt omkring. Det kan nemlig tiltrække andre dyr – og det er hverken naboer eller du interesseret i.

Med hensyn til haner, så er de fleste naboer ikke så venligt stemt for hanegal – men du kan også nemt holde en hønseflok uden en larmende hane. Det er tit en god idé at forberede sine naboer på,  at der kommer høns i haven,  og de vil som oftest være helt med på projektet.

Æglægning i redekasserne

Når dine høns går frit omkring i haven kan det ske, at en høne får den fikse idé, at lægge æg i en rede i haven fremfor i redekassen i dit hønsehus. Det kan være ret ærgerligt, hvis man ikke kan finde æggene. Hvis det sker, kan man lade hønsene gå i hønseanlægget om formiddagen – og så først lukke dem ud i haven, når de har lagt æg dagens æg.

LÆS OGSÅ: Redekasser til høns

Hønsemøg er god gødning til haven

En høne afgiver ca. 100 gram hønsemøg om dagen. Det er rigtig god gødning for din have. Man kan opløse møget i vand og så vande gødningen ud i haven – i bedene – i køkkenhaven eller på plænen. Det er dog vigtigt at fortynde det meget. Hønsemøg indeholder meget kvælstof og ammoniak, og det vil “brænde planterne” af ved for kraftig en dosis.

Høns i haven om vinteren

Det er ikke noget problem at holde høns i haven om vinteren. Høns kan tåle hård frost og vil være ude i alle de lyse timer på dagen. Er der sne, så vil man se dem gå og skrabe i den og søge efter føde under det “hvide tæppe”. Man skal sørge for, at hønsene kan komme til vand som ikke er frossent -helst et par gange dagligt. Kan man ikke placere vandet frostfrit må man hælde frisk vand op til dyrene et par gange – gerne morgen og aften.

Du kan også vælge at placere vandet på små varmeplader som vil holde vandet frostfrit.  De bruger ikke ret meget strøm og så behøver man slet ikke at bekymre sig om frostfrit vand. De mindste modeller koster ca. 250 kr. og bruger kun 12 watt. Dem sælger jeg her på siden – under tilbehør. I hønsehuset, hvor hønsene vil søge ind når mørket falder på, skal man sørge for, at der ikke er træk. Det kan hønsene ikke tåle. Hvis der er sprækker og lignende, så få lukket dem til, så luften er nogenlunde stillestående. Du kan teste det ved at sætte et sterinlys ind i huset og så kikke på flammen.

LÆS OGSÅ: Høns om vinteren

Høns i haven - havehøns

Høns i haven - egnede hønseracer

Der findes mange hønseracer der er velegnet til haven. Man vil typisk vælge høns, der ikke har tilbøjelighed til at flyve. Desuden er det godt at vælge høns med et roligt temperament, så man kan få dem tamme. Når du handler hos os så vejleder vi gerne om, hvilke racer der er bedst som havehøns.

Vi sælger mange forskellige havehøns og kan anbefale racer som Isa Brown Isa WarrenSort SkovhøneTværstribet SkovhøneKønigsbergerMørklæggerLys Sussex – Mørk Sussex – Gylden Enghøne og Welsumer

Høns i haven - vi hjælper dig igang.

Jeg vil meget gerne hjælpe dig med at få høns i haven. Vi har åben i butikken hver weekend.