Hønseracer – en guide til hvad du skal vælge

Der findes hundredevis af hønseracer med hver deres egenskaber. Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal vælge. Jeg har lavet en lille guide, hvor jeg beskriver nogle af de hønseracer jeg kender særdeles godt, og som varmt kan anbefales. Bemærk at jeg ikke forhandler alle nedenstående racer. Kik under høns til salg for at se, hvad jeg har til salg netop nu.

ISA BROWN / ISA WARREN - Den bedste æglægger

Isa brown

Isa Brown hønen er klart en af de bedste æglæggere man kan få. Hønsene er mellemstore og den kan lægge op til 315 æg årligt. Isa Brown er en rolig og tillidsfuld høne. Den kan dog godt have en tendens til at være lidt hård mod andre racer. Den har en tæt og smuk rødbrun fjerdragt med lidt hvide fjer i – en køn fugl. Æggene er store og brune. Man får tilgængæld ikke så meget ud af at slagte denne race, da der ikke er ret meget kød på den. Hvis man ønsker at hønerne skal ruge på æg, er Isa Brown ikke det oplagte valg. Isa Brown er det oplagte valg, hvis man ønsker en god økonomi i sin hønsegård for man får MANGE ÆG fra denne flittige høne.

Jeg forhandler denne høne / 100 kr. pr. stk.

SORT SKOVHØNE - Rolig og tillidsfuld høne

Høns til salg Sjælland

Sort skovhøne er rigtig køn. Den er en af de roligste racer på markedet og bliver hurtig tam. Den egner sig derfor rigtig godt til nybegyndere som ønsker sig rolige havehøns. 

Sort skovhøne er en mellemstor race og kan typisk holdes inde bag et hegn på 1,5 m. Det er en virkelig god æglægger med 280-320 æg årligt. 

Æggene er brune og er medium/large i størrelse.

Hønen trives fint blandt andre hønseracer.

Jeg forhandler denne høne / 185 kr. pr. stk.

LYS SUSSEX - en god all-round høne

Denne race er en virkelig god æglægger og blev før i tiden brugt meget i landbruget og i industrien (inden man udviklede hybridhønen). Sussex er en god kødhøne med en fin kødkvalitet. Sussex kyllingerne vokser sig hurtigt store og stærke. Sussex hører til de tunge racer. Alligevel kan den godt flyve. Den er robust bygget og har det udseene som en “bondegårdshøne” skal have. Lys Sussex er den mest udbredte farve. Sussex er en udmærket all-round brugshøne og racen kan fint bruges som havehøns.

I stor race vejer hanen op til 3,5 kg og hønen op til 3 kg. Deres æg vejer ca. 55 g.

Jeg forhandler denne høne / 185 kr. pr. stk.

MØRK SUSSEX / En god tung havehøne

Høns til salg Sjælland

Mørk Sussex er en stor, og meget rolig høne. Den har en smuk sort fjerdragt med lyse fjer omkring halsen. Temperamentet er roligt og den egner sig som havehøne, da den er tung bag i, og derfor kan holdes bag hegn på ca. 1,5 m i højden . 

Sussex er en kombinationsrace, hvilket betyder at den både kan bruges som en god æglægger, og som kødrace.

Se mere under Lys Sussex

Mørk Sussex kan typisk gå sammen med andre racer.

Jeg forhandler denne høne / 185 kr. pr. stk.

KØNIGSBERGER - Smuk grå fjerdragt

Høns til salg Sjælland

Sølvblå Köningsberger har en flot grå fjerdragt og er en smuk havehøne. Halskraven er gylden og fjerene ved hoved og hals er typisk mørkere end resten af kroppen.  
Hønen er livlig og meget aktiv. 

Det er en god æglægger med op til 290 æg årligt. Æggene er lysebrune.

Hønen trives fint blandt andre hønseracer.

Jeg forhandler denne høne / 185 kr. pr. stk.

TVÆRSTRIBET SKOVHØNE / SPERBER - Smuk og effektiv æglægger

Høns til salg Sjælland

Tværstribet skovhøne er et meget populært valg, –  bl.a. pga. den smukke stribet fjerdragt. Den er meget rolig og et godt valg som havehøne. Det er en mellemstor race, som typisk kan holdes bag et hegn på 1,5 m.

Det er en god æglægger med op til 320 æg årligt.

Hønen trives fint blandt andre hønseracer.

Jeg forhandler denne høne / 185 kr. pr. stk.

GRÜNLÆGGER - Flotte grønne æg

Høns til salg Sjælland

Grünlægger leverer de fineste lysegrønne æg. Æggene er meget dekorative og smager nøjagtig som andre æg. 

Det er en god æglægger med op til 320 æg årligt.

Hønen er forholdsvis let, så vi anbefaler lidt højere hegn til denne høne.   

Fjerdragten på hønen fås i forskellige farver –  sort, hvid, grå og brun.

Hønen er livlig og trives fint blandt andre hønseracer.

Nogle kunder oplever at de er lidt reserverede – andre fortæller at det er de tammeste i deres hønseflok.

 

Jeg forhandler denne høne / 185 kr. pr. stk.

WELSUMER - Den lille dværghøne

Høns til salg Sjælland

Welsumer er en lille livlig dværghøne. Den er et godt valg til den lille hønsegård. Welsumer er en meget flittig æglægger med op til 200 lysebrune æg årligt. Æggene er relativt store i forhold til hønens beskedne størrelse. 50 g æg. Der er store blommer i æggene og hønen er også produktiv om vinteren.

Jeg anbefaler ikke at holde dværghøns og store høns sammen.

Jeg forhandler denne høne / 185 kr. pr. stk.

HØNSERACER JEG IKKE FORHANDLER

SILKEHØNS - Sjove hårdføre prydhøns ( FORHANDLES IKKE)

Silkehøne

Er man til specialhøns, så kan Silkehøns være et godt valg. Man mener at racen stammer fra østasien og er flere hundrede år gammel.  Det er en lille høne som både fåes i stor og i dværg. Hovedet har en meget flot blåviolet farve og faktisk har kroppen under de smukke fjer samme kulør. Befjeringen består af en silkeblød, hårlignende fjerdragt som minder om pels. Den er overalt på kroppen – ja helt ned over tæerne. Silkehøns bliver derfor også kaldt “den levende pudderkvast”.

På trods af deres noget sarte udseene, er Silkehøns utrolig hårdføre. Det er en meget rolig og tillidsfuld høne, som desuden er en flittig æglægger (lyse æg). Hønen vil gerne ruge på sine æg. ca.10 – 12 æg kan hun sagtens ligge på. Hun er som mor meget omsorgsfuld og er god til at tage sig af sine kyllinger. Hanen er en god leder og passer hele flokken perfekt. Racen er også kendt for dens meget store mørke  og  udtryksfulde øjne. Selvom fjerdragten ser noget sart ud, holder hønsene sig fine og rene. Man kan faktisk vaske sine Silkehøns med shampoo. Så bliver de helt rene og man skal bare sørge for, at de er tørre inden de sættes ud igen. Silkehøns kan ikke flyve, så hegnet behøver ikke være ret højt.
De mest almindelige farver er hvid, sort, grå og vildtfarvet. Silkehøns er så længe de er unge, ret svære at kønsbestemme.

I den store race vejer hanen op til 1,7 kg og hønen op til 1,4 kg. Deres æg vejer ca. 40 g.

I dværg vejer hanen bare 600 g og hønen 500 g. Her er ægvægten 28 g.

 

Jeg forhandler IKKE denne høne

Orpington – Flot og rolig race

 

orpington orpington 2

 

Orpington er kendt for at være en meget godmodig race. De er nemme at få helt tamme. Racen ern avngivet efter den engelske by, hvor den blev fremavlet i 1886. I Danmark har den eksisteret siden 1894. Orpington er en tung race. Det er en dårlig flyver, hvilket har været med til at gøre den så populær i de danske haver. Hønen bliver let skruk og ligger trofast på sine æg. Da hønerne er ret tunge og lidt klodsede, har de en tendens til at få trådt nogle af æggene istykker. Kyllingerne behandler hun meget omsogsfuldt. Fjerdragten består af en enorm dunmængde som får hønsene til at se meget fyldige ud. Hanen kan have problemer med at befrugte hunnerne pgr. den store dunmængde/fjerdragt.  Æggene er store/mellemstore gullig brune æg, og den kan lægge omkring 4-6 æg om ugen. Den er ikke den store æglægger om vinteren. Orpington er ekstraordinært glade for mad, og man er derfor nød til at begrænse deres indtag af protein – dvs. at man ikke skal tilføre kosten for meget tilskudsfodder. Denne race egner sig desuden glimrende som slagtehøns.

Orpington høns fåes i næsten alle farver b.la. gul, sort, hvid, blå…..

I den store race vejer hanen op til 4,5 kg og hønen op til 3,5 kg. Deres æg vejer ca. 64 g.

I dværg vejer hanen 1500 g og hønen 1300 g. Her er ægvægten 44 g.


Plymouth Rock – en god kødrace

plymothrock

Plymouth Rock er populære høns. Den oprindelige Plymouth Rock stammer fra Amerika og er en middelkraftig, gemytlig og omgængelig høne. Den flyver ikke og hegnet om hønsegården behøver derfor ikke være ret højt. Det er en god æglægger og vil ved rigtig behandling levere æg hele året. Æggene er brune og vejer 55-65 gram. Plymouth Rock er en super kødrace. Hønerne vejer ca. 3 kg. og hanen ca. 4 kg. / Som dværghøns vejer hønen ca. 1 kg. og hanen ca. 1,2 kg. Racen findes i mange farver bl.a. hvide, sorte, tværstribede, gule, guld sort/båndet (agerhønefarvede) og sølv sort/båndet (sølvtegnede). Indført i danmark i 1880.

Industrien har ved krydsning fremavlet en art, som stort set spiser hele tiden. Denne race findes kun i hvid, og er slagteklar på ca. 12 uger. Her vejer den 3 – 4 kg. Hønen bliver kun 22 uger gammel ved naturlig død. Arten er kun velegnet til slagtning – men smager fantastisk når du selv fodrer den op med alt fra haven. Det er denne type, som du typisk finder i kølemontrerne.


 

Maran – Chokoladebrune æg og godt kød

maran

Maran høns stammer fra Frankrig og navnet har den fået fra havnebyen Marans. Denne race udemærker sig specielt ved dens utrolig brune æg – ja de er faktisk helt chokoladebrune og minder om “Kinderæg”. Skallen er desuden lidt tykkere end normale æggeskaller. Hønerne lægger ca. 200 æg om året og vil gerne ruge. Kyllingerne er fantastisk søde – de er sorte med hvide aftegninger. Racen er tung – den har gode lår og et meget kødfuldt bryst, som gør den til en fortrindlig kødrace. Der findes 12 farver, men den mest populære herhjemme er den kobberfarvede Maran. Racen har fjer ned på benene. På grund af vægten så flyver den ikke så gerne, og er nem at holde inde i hønsegården. En rolig race.

Hanen op til 3,6 kg og hønen op til 3,1 kg. Deres æg vejer ca. 55 g.

I dværg vejer hanen 1200 g og hønen 1000 g. Her er ægvægten 45 g.


Wyandotter – Rolige og tillidsfulde – En god begynderhøne

wyandotter

Wyandotter er en rolig, tillidsfuld og robust høne fra Amerika, som egner sig specielt til mindre miljøer. Den har bl.a. ry for at være en god æglægger om efteråret og vinteren. Æggene er lysebrune og indeholder store blommer. Wyandotter er en af de racer som fåes i flest farvevariationer og er en af de mest populære racer overhovedet. Den kan klart anbefales til den nystartede hønseejer.

I stor race vejer hanen vejer 3,5-3,8 kg og hønen vejer 2,5-3 kg. Deres æg vejer 55-60 gram.
I dværg vejer hanen 1 kg. og hønen vejer 900 gram. Deres æg vejer 40 gram.


Australorps – smukke og gode æglæggere

australorps

Australorps er en form for en vidreudvikling af Orpington. Den er fremavlet i Australien med krysning af bl.a. Orpington med det formål, at æglægningen skulle være bedre end Orpington. Og det lykkedes.. Den bliver sjældent skruk. Det er en mellemsvær racer, som kun flyver, hvis de bliver forskrækket. Den har store mørke øjne. Det er et flot syn at se en Australorps stå i solen da det grønne skær i fjerdragten glinser. Øvrige farver er hvid og blårandtegnet. Æggene er lysebrune. Australorps er en lækker kødhøne og betegnes som en god husholdningsrace.

I stor race vejer hanen vejer 3-4 kg og hønen vejer 2,5-3 kg. Deres æg vejer 62 gram.
I dværg vejer hanen 1 kg. og hønen vejer 900 gram. Deres æg vejer 38 gram.


Barnevelder – en hollandsk æglægger

barnevelder

Barnevelder er en hollandsk hønserace som blev fremavlet i starten af 1900 tallet. Målet var at udvikle en høne, som lagde store brune æg, da markedsprisen på netop brune æg var høj i på bl.a. det Britiske marked. Æggene er mørkebrune med brune pletter og skallen er tyk.. De begynder æglægningen når de er mellem 6-7 måneder gammel. Racen er hårdfør og modstandsdygtig mod kulde. Den kan være hård mod andre høns og trives derfor bedst ved god plads.

Barnevelder findes i farverne hvide, sorte, dobbeltrandet, sort dobbeltrandet, blå dobbeltrandet, mørkebrun, legbarfarvet.

I stor race vejer hanen vejer 3-3,5 kg og hønen vejer 2,5-2,75 kg. Deres æg vejer 60 gram.
I dværg vejer hanen 1 kg. og hønen vejer 900 gram. Deres æg vejer 40 gram.


 

Brahma – En af de største

Racen Brahma er populær for dens imponerende udseende. Dens fødder er dækket at fjer. Den tilhører kategorien kæmperace og hanen er meget høj og vejer op mod 5 kg. Den er pga. sin vægt en meget dårlig flyver. Brahma er en meget rolig og omgængelig høne, som ikke kræver vildt meget plads, på trods af dens størrelse. – men den ser fantastisk ud når den går i store omgivelser.

I den store race vejer hanen op til 5 kg og hønen op til 4 kg. Deres æg vejer ca. 58 g.

I dværg vejer hanen 1700 g og hønen 1300 g. Her er ægvægten 39 g.


Italiener – verdens mest udbredte hønserace

Italiener er en let landracetype. Det er en af de mest  elegante og farvestrålende høns overhovedet. Den flyver gerne, og holdes derfor i overdækkede hønsegårde. Italiener er en framragende æglægger og æggene er hvide. Den ruger nærmest aldrig. Kyllingerne vokser hurtigt.  Det er en fugl med et vist temperament. Racen er hårdfør og meget livlig. Den er ikke egnet til slagtning. Den findes i et stort antal farvevariationer.

I  stor race vejer hanen typisk 2-2,2 kg. og hønen 1,7-1,8 kg. Deres æg vejer ca. 56 g.

I dværg vejer hanen 900 g og hønen 800 g. Her er ægvægten 35 g.


New Hampshire – både kød og æg

New Hampshire er en god kombinationsrace – dvs. en god æglægger og en god slagtehøne. Hew Hampshire kom til Danmark i 1950’erne og blev meget posetivt modtaget, netop fordi den både kunne bruges som æglægger og som køddyr. Den blev kaldt “vidunderhønen”. Man fandt snart ud af at krydse den med  Italienere, og så blev den faktisk i en periode den mest effektive æglægger i Danmark.

New Hapshire er livskraftige og hurtigtvoksende dyr med god fjersætning. Mødrene bliver nemt skruk og passer godt på deres kyllinger. Normalfarven er kastanjerød men den fåes i flere varianter. Racen er vant til kulde, da den jo kommer fra New Hampshire, USA. New Hampshire høns er livlige og flittig fødesøgende med et godt temperment. De starter æglægningen når de er 4 – 5 måneder gamle.

I  stor race vejer hanen typisk 3,5 kg. og hønen 2,5 kg. Deres æg vejer ca. 55 g. og er brunskallede.
New Hampshire findes også i dværg.

HUSK AT GEMME HØNSEGÅRDEN.DK UNDER DINE FORETRUKKENDE !