Foder til høns

Foder til høns kan bestå af mange ting. Her får du en beskrivelse af nogle af de fødeemner, som er egnet som foder til høns.

I naturen lever høns af forskellige slags bær, frugt, grønne planter og forskellige slags frø. Desuden søger de animalsk føde i form af snegle, larver, orme, insekter osv.

At fodre høns behøver ikke at være en videnskab. Hvis du ønsker den nemme løsning, så kan du bare købe en fuldfoder som er en sammensætning af alle de næringsstoffer som høns har brug for. Men i vores køkkenaffald og i vores have er der faktisk masser af gratis foder til de fjerdede venner – og de elsker det. Som tak får vi frisklagte æg, som ikke kan sammenlignes med dem vi køber i forretningerne.

Som foder til høns anbefaler jeg,  at blande korn og æglægningspiller sammen i forholdet 1 del æglægningspiller og 2 dele korn. Dette forhold giver et godt resultat og er den mest økonomiske måde at få æg på. Hvis man skal starte hønsenes æglægning, er det en god idé i den første periode, at give halvt af hver.

En stor høne i fuld æglægning spiser ca. 140 g foder om dagen.

Høns har som bekendt ingen tænder og sluger derfor alt sin føde. Hele herligheden lander i kroen – en pose under hønens hals  som hønen fylder helt op. En høne kan fylde sin kro op på ca. en halv time. Høns overspiser ikke. Når kroen er fyldt op så stopper de med at indtage føde. Man har undersøgelser som viser, at fødens form og størrelse er meget vigtigere end smagen.

For at få det optimale antal æg fra dine høns, er det vigtigt at de aldrig løber tør for foder og vand. Sørg derfor for, at der altid er foder ad libitum.

Foder til høns


Fuldfoder
Foder til høns

Fuldfoder er den nemmeste men også den dyreste foderform. Foderpillerne indeholder alle de proteiner og mineraler som høns har brug for. Fuldfoderet ligner kaninpiller og betår af korn, tørret grønt, vitaminer og mineraler og kød og fiskebenmel med et højt indhold af proteiner. Fuldfoderet indeholder altså både animalske og vegetabilske produkter.


Æglægningsfoder

Tilskudsfoder til æglæggende høns er også en pille som indeholder forskellige foderemner som er nyttige for æglægningen. Foderet er rigt på protein som er vigtigt for en effektiv æglægning. Hvis man oplever at hønsene sorterer æglægningspillerne fra – da de jo elsker korn – kan det blive nødvendigt, at fodre 2 gange om dagen – æglægningspiller om morgenen og så noget korn som de spiser helt op senere på dagen.


Korn

Høns elsker korn. Hvis de selv fik lov til at vælge menuen, så åd de korn frem for piller. Høns kan godt leve på korn alene, men hvis de skal være effektive æglæggere, skal man supplere med bl.a. æglægningspiller. Her på Hønsegården.dk fodrer jeg med hvede som er en fed nærende kornsort.


Majs

Majs er et godt foderemne til høns. Jeg bruger knækket majs som lidt ekstra forkælelse i min foderblanding. Hvis man vil fodre med majs, så skal man huske at majsen er en fed spise og må  maksimalt være 1/4 del af den samlede kornblanding. Dog vil lidt mere majs om vinteren være godt, da majs indeholder gode nærringsstoffer og olier, som hønsene bruger til at holde varmen. Majs giver endnu gulere æggeblommer. Man kan også sagtens fodre med hele majs.


Madrester

Køkkenrester er et godt sublement til korn og piller. Dog må køkkenresterne kun udgøre 1/5 del af den samlede mængde føde, hvis det ikke skal gå ud over æglægningen. Gammelt brød, rester af madpakken, salat, pasta, frugt,  grønsager osv. er høns glade for. – Ja så at sige alt fra køkkenet. – Dog er rå kartoffelskræller en undtagelse – det er ikke godt for hønsene men er de kogte er det fint. Fordærget mad skal man heller ikke give til sine høns.


Grøntfoder

Hønsene har behov for grønt. Afklippet plænegræs æder de med største velbehag og græsset gør æggeblommerne dejligt mørkegule. Mælkebøtter, vejbred og anden ukrut er godt, samt blade og f.eks. nedfaldsæbler. Får hønsene lov til at gå frit i haven, finder de naturligvis selv alle disse fødeemner. Når det er vinter river jeg engang imellem nogle fodergulerødder som indeholder mange A vitaminer – det kan erstatte græs, ukrudt og blade i den kolde periode.


 Skaller

Knuste østersskaller sluger hønsene, og de bruges i kroen til at male korn og andre hårde fødeemner, så de kan fordøjes af hønen – Samme funtion som et møllehjul. Skallerne indeholder desuden kalk, som er med til at gøre æggeskallerne stærkere. Man kan sætte en lille skål skaller ind i hønsegården eller huset – så vil de selv indtage det de har behov for. (Regn med under 30 gram om måneden pr. høne). Hvis hønsene kommer frit ud i haven en gang imellem, så finder de selv småsten og sneglehuse m.v. – og har så derfor ikke i samme grad brug for skallerne.


Vildfugleblanding til høns

 Hvis du virkelig vil være gode venner med dine høns, så giv den en håndfuld vildfuglefrø en gang imellem. Det elsker de og du kan betragte det som en slags slik.


  Rosiner

Hvis der er noget høns kan lide, så er det rosiner. De spiser det som slik, og du kan få dine høns helt tamme ved at fodre dem med hånden. Rosinerne er fede og er også gode at give hønsene om vinteren, så de hjælper hønen med at holde varmen.


 

Når du fodre dine høns kan det være en god idé en gang imellem at strø noget af foderet lidt rundt, så hønsene skal søge efter maden. Det holder dem beskæftiget og ligner deres naturlige måde at skaffe føden på.

HUSK at jeg også sælger hønsefoder, fodertrug og vandtrug – Gå til tilbehør her !

Du kan læse mere om, hvad det koster at have høns på kost her !

TIPS ! Man skal beregne ca. 10 cm pr. høne ved et firkantet fodertrug og 2,5 cm pr. høne ved et rundt fodertrug.